CNOOC, a treia companie de profil a statului asiatic, a cumpărat 33% din acţiunile unui proiect de exploatare de şisturi bituminoase din Texas. Tranzacţia, a cărei valoare se ridică la 2,2 miliarde de dolari, reprezintă cea mai mare achiziţie de active energetice americane de către o companie chineză.
Devenită recent cel mai mare consumator de energie din lume, devansând Statele Unite ale Amercii, acum China pătrunde în forţă şi pe piaţa energieiamericane. China National Offshore Oil Corporation (CNOOC), companie controlată de stat, a anunţat că, pe lângă preţul plătit pentru participaţia de 33,3% în proiectul Eagle Ford din Texasul de Sud, va investi încă 1,1 miliarde de dolari pentru exploatarea câmpului de şisturi bituminoase (roci sedimentare cu conţinut ridicat de hidrocarburi).
Proiectul aparţine companiei Chesapeake Energy Corporation, al doilea producător american de gaze naturale. Câmpul are o suprafaţă de aproximativ 250.000 de hectare şi ar putea atinge o capacitate totală de producţie de 500.000 de barili echivalent petrolier pe zi. Cererea internă în creştere a determinat CNOOC să investească peste 3,8 miliarde de dolari în achiziţii internaţionale numai în ultimul an, potrivit Bloomberg.
Chinezii, la a doua rundă în SUA
„Afacerea reflectă ambiţia companiilor chineze de a pătrunde în industria petrolieră şi gazeiferă mondială, mai ales când se cererea de gaze din China va creşte cu rapiditate", a declarat Grace Liu, analist energetic la Guotai Junan Securities. În urmă cu cinci ani, CNOOC a înaintat o ofertă de 18,5 miliarde de dolari pentru achiziţia companiei americane Unocal Corporation, unul dintre cei mai mari producători independenţi de energie din lume. Demersurile au fost blocate însă de autorităţile din SUA, iar Unocal a intrat sub controlul gigantului Chevron. Acum, climatul pare în favoarea chinezilor.
„Înţelegerea