Pentru al doilea an consecutiv, cultura cepei de Buzău este o afacere neprofitabilă, după cum spun legumicultorii din Mărăcineni. Aceştia estimează profituri la fel de mici ca anul trecut de pe urma culturii de ceapă de apă.
În toamna anului trecut, cultivatorii de ceapă din satele comunei Mărăcineni se plângeau că, din cauza supraproducţiei, intermediarii îşi permiteau să impună preţurile de achiziţie care erau foarte mici. Între timp, lucrurile s-au reglat în privinţa preţului pieţei însă, de data aceasta, problema o reprezintă cantitatea mică de marfă. Concluzia legumicultorilor este că şi în acest an veniturile de pe urma cepei de Buzău vor fi la fel de reduse ca după recolta din 2009.
În 2009, după un an de muncă în grădini și investiții uriașe în irigații și ierbicidări, sătenii s-au trezit că nu au unde să își vândă marfa, la un preț care să le convină. Achizitorii impuneau prețuri foarte mici, astfel că ceapa roșie de Buzău pleca de la producător cu numai un leu kilogramul, deşi ajungea în comerț la preț dublu.
Chiar şi aşa, comercianţii de pe marginea drumului European 85, principalii achizitori ai cepei de la producătorii locali, se plângeau că nu au cumpărători. “Nu au oprit decât patru inşi, s-au uitat la ceapă, după care au cumpărat dar cu negocieri mari. Eu vând ceapa cu 20 de mii de lei kilogramul şi o sută de mii de lei funia. Mai ieftin nu avem cum să o dăm”, declara, la finele lunii octombrie 2009, comerciantul Mihai Florea. În luna octombrie, preţurile încă îi speriau pe potenţialii clienţi.
După un an, cultivatorii cepei de Buzău din cel mai mare bazin legumicol din regiune, Mărăcineni – Săpoca, au din nou motive de supărare. Nu achizitorii sunt problema, de data asta, ci cantitatea mică de ceapă. “Am muncit un an întreg însă am avut cea mai proastă vară. A dat ba seceta, ba mana, şi nu am scos decât jumătate din cultu