Cu rol terapeutic, de la smochine se folosesc frunzele şi fructele, deoarece sunt bogate în minerale (potasiu, fier, fosfor, clor, sulf, sodiu, magneziu) şi vitamine (A, C etc.). Tocmai conţinutul le recomandă în tratarea oboselii cronice şi a asteniei.
Atenţie! Pentru că sunt hipercalorice, smochinele nu sunt recomandate persoanelor supraponderale sau obeze, precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med.
CONTRA DEPRESIEI ŞI ANXIETĂŢII
Pentru a beneficia de efectul energizant se prepară o infuzie dintr-o lingură de frunze şi o cană de apă fiartă. Se lasă 5 minute la infuzat şi se vor bea două căni pe zi. Aceeaşi infuzie poate fi folosită şi în tratarea unor afecţiuni precum: tusea, reglarea menstruaţiei, tulburări de circulaţia sângelui.
Doctor Cristina Bălănescu recomandă ca persoanele cu tulburări de menstruaţie să asocieze infuzia de smochine cu cea de traista ciobanului.
Tinctura din frunze de smochin, ce poate fi procurată de la magazinele plafar, are efect calmant, fiind indicată pentru ameliorarea depresiei şi a anxietăţii.
ELIMINĂ TOXINELE
Care sunt proprietăţile terapeutice ale fructelor de smochin şi de ce este indicat să le consumăm ne dezvăluie profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.
În primul rând, datorită fibrelor, smochina are rolul unui laxativ uşor. Acestea stimulează digestia, contribuie la eliminarea toxinelor şi împiedică asimilarea grăsimilor. Condiţia: să fie consumate cu moderaţie.
Pentru că sunt o sursă bună de magneziu, smochinele asigură buna funcţionare a sistemului nervos. Iar vitaminele din compoziţie întăresc imunitatea, prevenind virozele respiratorii, foarte frecvente în acest sezon.
Specia