Nu neapărat noi, România, ca țară, ci proiectul european pentru Republica Moldova pare să piardă în fața influenței ruse. Proiectul european scârțâie din greu la doar un an și jumătate de la ceea ce se numea atunci revoluția Twitter și părea a înscrie fosta republică sovietică pe un drum către o europenizare rapidă. Revin la analiza Stratfor despre care scriam și ieri: România a pierdut valul în Moldova, din cauza crizei economice și a crizelor politice din interior. Două aspecte arată că Moldova riscă să cadă din nou în orbita gravitațională a Rusiei: dezamăgirea electoratului moldovean, care nu s-a mobilizat suficient nici măcar pentru a decide alegerea președintelui în mod direct și pactul semnat de Marian Lupu cu partidul lui Vladimir Putin.
Fără Lupu, după alegerile anticipate ce se apropie în Moldova, partidele pro-occidentale nu vor putea forma un guvern, iar Moldova se va găsi din nou într-un blocaj politic. Stratfor avansează chiar ideea că Rusia i-ar fi cerut lui Vladimir Voronin, al cărui Partid al Comuniștilor își are în continuare electoratul său stabil, să formeze o coaliție de guvernare după anticipate cu actualul premier Vlad Filat, ceea ce ar însemna un adevărat coșmar pentru relația României cu Moldova. Nu mai vorbim de o eventuală colaborare Lupu-Voronin.
Alegerile anticipate care se apropie vor găsi, așadar, un electorat dezamăgit de harababura care a însemnat guvernarea pro-occidentalilor, politicienii pro-europeni continuând să fie fracturați și să își urmărească interesele de nișă, în loc să strângă rândurile. Electoratul în vârstă și cel rusofon, însă, se va prezenta, ca de obicei, conștiincios la vot, ceea ce va aduce un nou avantaj Moscovei.
Au existat speranțe că venirea la putere a Alianței pentru Integrare ar fi putut însemna o perspectivă de integrare mai rapidă a Moldovei în Uniunea Europeană. Totuși, cu trupele rus