Substanţa activă dintr-un produs cosmetic, dar şi coloranţii şi conservanţii pe care le conţine pot cauza reacţii alergice. Cele mai periculoase sunt produsele cu o sferă largă de aplicabilitate. Sursa: Hepta
Indiferent că vorbim de gel de duş, ruj, fard, rimel, creme de faţă sau de corp, reacţiile alergice provocate de ele se manifestă din ce în ce mai des atât în ţările dezvoltate, cât şi în România.
Alergia la cosmetice poate apărea la orice vârstă. "Cosmeticele pot da reacţii alergice atât la nou-născuţi, cât şi la adulţi din cauza tolerabilităţii care se manifestă diferit la fiecare persoană. Chiar dacă cineva a folosit o anumită cremă timp de 20 de ani, la 20 de ani şi o zi poate manifesta o alergie", spune conf. univ. dr. Daciana Brănişteanu, medic dermatolog la clinica "Dermalux" din Iaşi.
Produsele cu mulţi alergeni pot fi recunoscute uşor prin faptul că au indicaţii de panaceu, de la acnee, ulcere de gambă până la cancer cutanat.
Coloranţii şi conservanţii, "responsabili" de alergie
Forurile Uniunii Europene au întocmit o listă destul de lungă cu principalele substanţe alergene. Cele mai frecvente sunt crema de gălbenele, propolisul sau tinctura de propolis, aloe vera, conţinute în creme, rujuri, geluri de duş etc.
"Am avut un pacient cu o alergie la un gel de duş de culoare roz-ciclamen. Frecvente sunt şi cazurile în care femeile sunt alergice la ojă, ruj, creion contur pentru buze sau ochi", explică dermatologul Daciana Brănişteanu.
Foarte multe alergii sunt declanşate şi de aşa-zisele tratamente naturiste cosmetice, cu extrase de plante, care nu sunt 100% naturale, ci uneori au un efect "otrăvitor" pentru piele.
În plus, fardurile şi produsele sub formă de pulbere conţin coloranţi şi conservanţi care pot să declanşeze reacţii alergice. Acestea se pot manifesta