Observatorul European pentru Siguranţă, o prestigioasă instituţie de cercetare din Italia, a dat publicităţii Raportul cu privire la modul ȋn care televiziunea din Italia a tratat cazurile de cronică neagră. Concluzia studiului este clară: “Episoade de criminalitate există peste tot ȋn Europa şi, ȋn mod inevitabil, sunt prezentate ȋn telejurnalele naţionale. Sub două aspecte, ȋnsă, cazul italian este singular: spaţiul amplu acordat acestei tipologii de ştiri şi modalitatea ȋn care ştirile sunt prezentate”.
Echipa de cercetători de la Institutul Demos, care a colaborat la redactarea raportului, a monitorizat principalele telejurnale italiene din 2005 până ȋn iunie 2010. Cercetătorii au clasificat şi numărat ştirile de cronică neagră, apoi au făcut un clasament al “popularităţii” pentru fiecare delict ȋn parte. Pe primul loc se situează “delictul de la Perugia”, cu 941 de ştiri transmise pe post.
Cazul Mailat, ȋn topul delictelor mediatizate
Uciderea Giovannei Reggiani ȋn capitala Italiei de către Romulus Mailat, la sfârşitul anului 2007, a fost unul din cele mai mediatizate delicte din ultimii cinci ani ȋn Peninsulă. "Cazul Mailat" se află abia pe locul 13 ȋn topul Observatorului, cu 111 apariţii pe post. La două zile după “omorul Reggiani”, o altă crimă a zguduit opinia publică din Peninsulă: uciderea unei tinere studente englezoaice, caz numit ulterior “delictul de la Perugia”, de care am menţionat anterior. Astfel, “cazul Mailat” se ȋnscrie doar ca un episod din noiembrie 2007, perioada culminantă a bombardamentului mediatic cu privire la criminalitatea din Peninsulă, ȋn umbra “delictului de la Perugia”, care are o popularitate de aproape nouă ori mai mare.
Televizorul şi percepţia de nesiguranţă
Despre modul ȋn care presa din Italia tratează episoadele de violenţă şi crimele comise ȋn ultimii ani, HotNews.ro a