Preţurile de consum au urcat cu 0,56%, iar inflaţia anuală a ajuns la 7,77%
Chidesciuc (ING): Este prima lună în care nu mai poate fi vorba de impactul creşterii TVA, astfel că vedem ce mişcări de preţuri există în economie
''BNR nu va putea să ignore aceste presiuni, iar aşteptările pentru o majorare a dobânzii-cheie vor creşte''
Preţurile de consum au crescut în septembrie cu 0,56% faţă de august, iar inflaţia anuală a urcat de la 7,58% la 7,77%, un nou maxim al ultimilor doi ani, în condiţiile scumpirii semnificative a pâinii, legumelor, uleiului, ouălor, transportului prin CFR şi combustibililor, potrivit INS.
Preţurile de consum au crescut uşor în august, cu 0,23%, faţă de iulie, inflaţia anuală atingând cel mai ridicat nivel al ultimilor doi ani, de 7,58%. Un nivel mai ridicat al inflaţiei a fost înregistrat în august 2008, când preţurile au raportat o creştere anuală de 8,02%.
Datele privind inflaţia în luna septembrie au depăşit media estimărilor membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari din România, care s-au situat la 0,4% în ceea ce priveşte rata lunară şi 7,6% pentru inflaţia anuală. Cifrele indicate de analişti au variat între 0,2% şi 0,7% în ceea ce priveşte inflaţia lunară şi între 7,3% şi 7,9% pentru rata anuală.
În primele nouă luni mărfurile alimentare s-au scumpit cu 3,87%, cele nealimentare cu 8,44%, iar tarifele serviciilor au avansat cu 5,47%.
Pe componente, preţurile au crescut cu 0,82% la mărfurile alimentare şi cu 0,34% pentru mărfurile nealimentare, iar tarifele serviciilor au avansat cu 0,62%.
ING: Presiunile dinspre preţurile alimentare vor continua să se manifeste
Economistul-şef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc a subliniat faptul că septembrie este prima lună în care nu mai poate fi vorba de impactul creşterii TVA, astfel că putem vedea ce mişcări de preţuri exi