La tarabele din preajma Catedralei Mitropolitane din Iaşi se vând zilele acestea icoane în care sunt încorporate bucăţele din materialul textil ce acoperă moaştele peste an. Suvenirul cu bucăţi de veşminte costă 17 lei, iar tarabagiii spun că este cel mai bine vândut obiect religios. Preoţii îl prezintă însă ca pe „un dar pentru pelerini“.
Citeşte şi:
Mănăstirile fac bani frumoşi din turismul religios adaptat cu evlavie la economia de piaţă
Vânzătorii de obiecte religioase plasaţi în preajma Catedralei Mitropolitane din Iaşi îşi freacă în aceste zile mâinile a profit, pe care-l obţin din sutele de icoane, cruciuliţe şi brelocuri cu teme religioase vândute. „Orice obiect cu chipul Sfintei Parascheva se vinde foarte bine. N-am mărit preţurile faţă de anul trecut şi vindem sute de produse în fiecare zi", a declarat Daniel Bărbuţă, unul dintre comercianţi.
Cel mai bine vândut suvenir este o icoană care conţine o bucăţică din veşmântul Sfintei Parascheva. Pelerini din toată ţara se înghesuie să cumpere produsul, pe care plătesc 17 lei. „Am vândut două cutii pline cu astfel de icoane şi nu mai avem foarte multe. Încasările de până acum se ridică la câteva zeci de mii de lei", a spus Laura Bălan, comerciant de obiecte religioase.
Veşmintele, schimbate de cinci ori pe an
Oficialii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) spun că minusculul fragment textil, de aproximativ un centimetru pătrat, provine din haina cu care sunt acoperite moaştele şi care este schimbată de cinci ori pe an, în preajma marilor sărbători religioase.
„Toate veşmintele Sfintei sunt donate de credincioşi. Le schimbăm aşa des şi pentru că mai avem 30 de acoperăminte noi din donaţii, care sunt de rezervă. În plus, se şi murdăresc după pelerinaj", a spus preotul arhimandrit Dosoftei Scheiul, eclesiarh la catedrală. Acoperământul lumesc, cumpărat de credincioşi