Cei trei au explicat un aparent paradox: de ce există şi şomeri şi locuri de muncă vacante
Teoria acestora ajută la înţelegerea modului în care şomajul este afectat de legislaţie şi de politicile economice
Premiul Nobel pentru Ştiinţe Economice a fost câştigat în acest an de doi americani şi un britanic. Economiştii americani Peter Diamond, Dale Mortensen şi englezul Christopher Pissarides au primit importanta distincţie pentru dezvoltarea unei teorii care ajută la înţelegerea modului în care şomajul este influenţat de politicile guvernamentale, a anunţat, ieri, Academia Regală Suedeză pentru Ştiinţe.
"De ce sunt atâţia oameni neangajaţi în condiţiile în care sunt înfiinţate multe locuri de muncă? Cum pot afecta politicile economice şomajul? Laureaţii de anul acesta au dezvoltat o teorie care poate fi folosită pentru a răspunde la aceste întrebări", se arată într-un comunicat al Academiei Regale Suedeze pentru Ştiinţă, citat de Mediafax.
Diamond, Mortensen şi Pissarides au creat modele care ajută la înţelegerea modului în care şomajul, numărul locurilor de muncă vacante sau salariile sunt afectate de legislaţie şi de politicile economice.
Ajutoarele de şomaj generoase duc la un şomaj mai ridicat
O concluzie importantă a teoriei acestora este că ajutoarele de şomaj mai generoase duc la un şomaj mai ridicat şi intervale de timp mai lungi în care angajatorii caută angajaţi, iar şomerii încearcă să găsească un loc de muncă.
Pe multe pieţe, cererea nu intră întotdeauna în contact imediat cu oferta, explică Academia. Această problemă priveşte, de exemplu, angajatorii care caută mână de lucru şi persoanele care încearcă să găsească un loc de muncă. Procesul de căutare necesită timp şi resurse şi de aceea generează tensiuni pe pieţe. Pe asemenea pieţe, cererea unor cumpărători nu va fi satisfăcută, iar unii vânzători nu vor vind