Pe 10 octombrie a fost celebrată Ziua Internațională a Sănătății Mintale. Cu această ocazie, profesorul universitar Daniel David, doctor în psihologie și șeful Catedrei de Psihologie Clinică și Psihoterapie a UBB Cluj a făcut, pe blogul personal, o analiză a stării sănătății mintale la nivel internațional și la problemele particulare ale domeniului în România. Iar analiza nu arată deloc liniștitor.
”Cum stăm cu sănătatea mintală?
Stăm foarte prost! În fiecare moment peste 10% din populaţia globului suferă de cel puţin o tulburare psihică, în care afectarea funcţionalităţii sociale este una severă. Procentul se dublează dacă includem şi situaţiile în care afectarea funcţională este una uşoară sau moderată. Aşadar, o mare parte din populaţia planetei suferă de tulburări psihice (spre exemplu, 1 din 4 familii are cel puţin un membru cu cel puţin o tulburare psihică). Costul acestor tulburări psihice (prin tratamentul pe care îl implică, prin efectul economic şi social determinat de absenteism, scăderea eficienţei la locul de muncă, asistarea socială, etc.) este uriaş, în jur de 3-4% din PIB!
Cum stăm cu tratamentele tulburărilor psihice?
Stăm tot foarte prost! Accesul la servicii de specialitate este unul dificil. Doar aproximativ 30% din adulţii şi aproximativ 50% din copiii cu tulburări psihice au acces la vreo formă de tratament. Dacă ne referim la tratamentul de specialitate, aproape 70% din copiii care ar trebui să primească servicii de sănătate mintală de specialitate (spre exemplu, de psihiatrie şi/sau de psihologie/psihoterapie) nu primesc astfel de servicii. Dacă includem accesul la servicii de tip „evidence-based” (validate ştiinţific), cifrele arată o imagine şi mai tristă, majoritatea neprimind, chiar atunci când ajung la un tratament de specialitate, un tratament de specialitate validat ştiinţific. Cauzele acestor cifre sumbre sunt