Romanul lui Radu Aldulescu este inspirat de povestea reală a unei cântăreţe de muzică populară din Arad, ajunsă în anii '80, azilantă la Viena. Ca biografie a unei persoane reale, cartea este impresionantă, dar, ca literatură, nu înseamnă nimic.
Ana Maria află povestea băiatului de care se îndrăgosteşte: „Tuşica îi spuse povestea unui copil din Arad, cam de vârsta ei, care în urmă cu câţiva ani a trecut printr-o cumpănă grea, iscând prin acea cumpănă o înfruntare între un înger rău al ispitei şi un înger păzitor, al binelui şi al îndepărtării de ispită. Când maică-sa l-a certat pentru notele proaste, el s-a lăsat atât de tare în voia ispitei mâhnirii încât a hotărât să se arunce pe fereastra apartamentului de la etajul zece în care locuia... Ana tresări: uite că-şi amintea, auzise pe când era la liceul german, tot liceul şi tot Aradul vuiau de povestea copilului ăla care a sărit de la etajul zece şi n-a păţit nimic. O minune dumnezeiască, da, dar tuşica ştia mai bine cum s-au petrecut de fapt lucrurile. Copilul s-a aşezat pe pervazul ferestrei ca şi cum s-ar fi pregătit să se culce, spunându-şi rugăciunea obişnuită înainte de a-şi da drumul în gol: înger-îngeraşul meu ce mi te-a dat Dumnezeu, totdeauna fii cu mine şi mă-nvaţă să fac bine, de tot răul mă păzeşte, şi chiar l-a păzit. A ajuns jos nevătămat. Lumea l-a văzut cum a căzut de sus, cum s-a ridicat în picioare de pe caldarâm, s-a scuturat de praf şi s-a întors în casă în apartamentul de la etajul zece. Întâmplarea a apărut în ziare şi la televizor, iar el a povestit în biserică cum s-a rugat îngerului şi cum în timpul căderii a simţit o forţă ca nişte braţe care l-au susţinut şi i-au încetinit căderea, făcându-l o vreme să plutească."
Destin de ausländer
Romanul spune povestea arădencei Mariana Bejan care decide să fugă din ţară, lăsându-şi în urmă fetiţa, pe Ana Maria, în vârstă de numai un a