Reprezentanţii băncilor au încercat ieri, în Comisia de Buget din Camera Deputaţilor, să-i convingă pe parlamentari că Ordonanţa 50/2010 nu poate fi aplicată în forma sa iniţială. Bancherii ameninţă cu falimente bancare şi susţin că actul normativ în forma iniţială i-ar putea afecta şi pe cei cu depozite bancare.
Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a atras atenţia Protecţiei Consumatorilor, în dezbaterile din Comisia de Buget pe marginea Ordonanţei creditelor, că ar trebui să se gândească şi la deponenţi, nu numai la românii cu credite. „Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor ar trebui să se gândească şi la celălalt consumator, adică la cel care depune bani la bancă. În cazul în care aplicarea ordonanţei în forma iniţială ar genera probleme pentru unele bănci, am putea ajunge la activarea Fondului de Garantare", a spus Gheţea.
Citiţi şi: Băncile îşi vânează una alteia clienţii revoltaţi
Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar se activează atunci când o bancă dă faliment şi acoperă pentru fiecare deponent şi pe fiecare instituţie un plafon maxim de 50.000 de euro. Declaraţia lui Gheţea a fost criticată dur de deputatul Petru Călian (PDL), care a spus că „această bombă" ar putea crea „haos, o bulversare în rândul populaţiei" şi ar putea să-i determine pe români să-şi retragă depozitele din bănci.
La rândul său, deputatul Vasile Bleotu (PSD) a arătat că, deşi sistemul bancar este unul foarte solid, în cazul în care o bancă ar putea ajunge la faliment, Fondul de Garantare nu ar avea în acest moment suficiente resurse pentru a despăgubi clienţii, iar Guverul ar putea fi obligat să se împrumute. „Depozitele garantate sunt garantate, problema este însă cu resursele de acum", a adăugat Bleotu.
Pierderi de sute de milioane de euro
În încercarea de a-i convinge pe deputaţii din Comi