Îşi împarte zilele între cabinetul de stomatologie de la Policlinica de Urgenţe Stomatologie din Zalău şi ferma de oi din satul Deleni. Vorbeşte cu pasiune despre agricultură, ferme şi investiţii, şi abia apoi menţionează munca de stomatolog, deşi este activitatea sa principală.
Deşi nu-i lipsea munca, medicul stomatolog Viorel Iştoan nu putea vedea un teren zăcând nelucrat, aşa că a început să facă şi agricultură, în satul unde s-a născut. „Aveam pământ mult şi, cum vedeam că nimeni nu-l exploatează, şi mi-am făcut o fermă în 2002“, povesteşte el. A avut vreo 1.500 de oi, însă din cauza lipsei forţei de muncă le-a redus, treptat, numărul. Acum mai are 520 de oi.
Partener cu norvegienii
Acum, încearcă să facă agricultură de performanţă, accesând bani europeni. A reuşit să facă ameliorare de rasă, împreună cu parteneri norvegieni, obţinând o rasă de oi pentru carne, de mare valoare. „Am o fermă destul de mare, cu adăpost, cu toate utilajele necesare. Toate au fost făcute de mine. A fost o investiţie proprie, ca să-mi dau seama dacă merită sau nu. Şi nu, nu merită. Nu merită pentru că nu suntem ajutaţi în nici un fel şi, mai mult de atât, ni se pun tot felul de piedici“, reclamă medicul-fernier.
„E un chin să faci agricultură în ţara asta“
El mai spune că din 2006 lucrează la un proiect de modernizare şi nici acum nu l-a terminat. „La început au fost termenele limită, după aceea nu am obţinut punctajul necesar. Acum, în sfârşit, mi-a fost aprobat tot proiectul, însă există probleme cu cofinanţarea“, spune, cu amărăciune, doctorul Iştoan.
„E un chin să faci agricultură în ţara asta este un adevărat chin. Dar, odată ce am înfiinţat această fermă şi am depus eforturi mari pentru a o dezvolta şi moderniza, mi-ar părea rău să renunţ la ea. Cu toate că, pentru mine, agricultura e un h