Isi permite sau nu Romania reducerea CAS? Sunt mari sanse ca scaderea CAS cu cateva puncte procentuale sa fie o gura de oxigen pentru economie. Dar mai suporta bugetul o noua pierdere? Prin 2003-2004, ideea cotei unice de impozitare era respinsa de multi cu argumentul ca introducerea ei va conduce la scaderea incasarilor bugetare, scrie Capital.ro;
Romania, in top zece la productia de lapte in UE, insa doar unu din cinci litri ajunge in fabrici. Lipsa fermelor mari si a implicarii crescatorilor de animale in procesarea laptelui face ca industria locala sa genereze afaceri de circa 900 de milioane de euro anual, de trei ori sub potentialul generat de cei 4,7 miliarde de litri de lapte produsi anual, din care doar 20% ajung in industria de procesare. Costurile de productie a laptelui in Romania sunt mai mici decat in Ungaria, Polonia sau Slovacia, potrivit datelor dintr-un raport al Consiliului Concurentei, citat de ZF.ro;
Taierea de 25%, fentata cu cresteri de pana la 70%. Autoritatile locale din majoritatea judetelor Romaniei au incercat sa scape de diminuarea salariilor prin umflarea cheltuielilor de personal in luna iulie, fata de iunie. Primarii, consilierii judeteni si prefectii au gasit solutia-minune ca sa evite reducerea salariilor incepand cu iulie, cu toate ca situatia bugetului devenea mai dramatica pe zi ce trecea, scrie EVZ.ro;
De ce se scumpeste mancarea. Cum scot profituri grase "baietii flamanzi". Industria alimentara recunoaste cu jumatate de gura ca "mai exista si majorari". "Vinovatii" ar fi insa "baietii flamanzi" din industrie, respectiv intermediarii dintre producatori, procesatori si marile retele comerciale si evazionistii. In primele noua luni din 2010 mancarea s-a scumpit, in medie, cu 6,25%, in ciuda faptului ca un consum mai mic, datorat scaderilor salariale si somajului, ar fi trebuit sa duca la scaderea pr