Nicio familie din cele 200 din Buzău care locuiesc în blocurile ANL nu şi-a arătat intenţia de a cumpăra locuinţa în care stă. Fie că nu au bani, fie pentru că preţul este cam piperat sau că nu pot contracta un credit, buzoienii preferă să stea pe o chirie modică în locuinţele ANL, decât să le cumpere.
Primăria municipiului Buzău a scos la vânzare 124 de astfel de garsoniere şi apartamente, dar nu a primit nicio solicitare de cumpărare. „Nu am primit nicio cerere din partea locatarilor. Chiriaşii din blocurile ANL nu vor să cumpere pentru că preţul chiriilor este mic şi le convine. Nici nu cred că au bani să le cumpere în condiţiile în care salariile au scăzut", ne-a declarat Fănică Bârlă, viceprimarul Buzăului. Cei care locuiesc în imobilele ANL plătesc o chirie lunară cuprinsă între 80 şi 135 de lei.
Din vânzarea imobilelor, dacă se va reuşi până la urmă acest lucru, Primăria ar urma să încaseze la bugetul local 1% din valoarea tranzacţiilor, bani cu care ar putea contribui la construirea de noi locuinţe ANL.
Nu au cu ce să cumpere
Singurii potenţiali clienţi ai acestor apartamente ANL sunt doar buzoienii care locuiesc acum în ele. Ei mai trebuie să îndeplinească încă o condiţie, să aibă o vechime de cel puţin un an cu statut de chiriaşi ANL.
Însă, aceştia nu sunt deloc tentaţi să facă acest pas şi mulţi nici măcar nu s-au interesat să afle preţul. „Încă nu ştiu preţul de vânzare, dar chiar şi dacă l-am şti, nu avem banii necesari. Eu sunt profesoară, salariul mi s-a înjumătăţit şi nu am de unde să strâng nici măcar o parte din aceşti bani. Iar dacă aş vrea să fac un credit, nici nu mi l-ar acorda banca. Nu aş avea de unde să-mi plătesc ratele", ne-a spus Laura Maftei, chiriaşă ANL în zona Dorobanţi.
Preţ de lux
Totodată, chiriaşii sunt îndepărtaţi şi prin preţul de vânzare al acestor locu