Pentru prevenirea incidenţelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare. “Ministerul Sănătăţii recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură şi nu din flora spontană a pădurilor”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii, simptomele apar în minim 15 minute şi maxim 3 ore de la consumul ciupercilor Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie lungă se manifestă prin: greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie, când simptomele apar după cel puţin 12 ore de la consumul ciupercilor.
Pentru prevenirea incidenţelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare. “Ministerul Sănătăţii recomandă consumul exclusiv de ciuperci din cultură şi nu din flora spontană a pădurilor”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Intoxicaţiile cu perioadă de incubaţie scurtă se manifestă prin scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii, simptomele apar în minim 15 minute şi maxim 3 ore de la consumul ciupercilor Intoxicaţiile cu peri