Fondurile monetare se păstrează în topul celor mai atractive fonduri de investiţii, reuşind să atragă în trimestrul al treilea aproape 9.000 de noi investitori şi subscrieri nete de 173 milioane de lei.
Industria fondurilor mutuale a încheiat primele nouă luni ale anului cu un avans de peste 55% al activelor nete, până la un volum total de 5,208 mld. lei (1,22 mld. euro), performanţa fiind posibilă graţie interesului ridicat al investitorilor pentru plasamente cu risc scăzut precum fondurile monetare. Mai mult, fondurile mutuale au reuşit să atragă în medie 4.000 de noi investitori lunar în trimestrul al treilea, spărgând pragul de 210.000 de clienţi la finele lunii septembrie.
Potrivit statisticilor emise de Asociaţia Administratorilor de Fonduri, fondurile monetare au reuşit să atragă în trimestrul al treilea intrări nete de 173 mil. lei şi 8.948 de clienţi noi, ajungând astfel să controleze mai mult de jumătate din piaţă. La fel de atractive au fost şi fondurile de plasamente monetare denominate în euro, care au atras în ultimele trei luni 173,5 mil. lei.
Din rândul fondurilor monetare se desprinde şi cel mai mare fond de investiţii de pe piaţa locală - BCR Monetar, administrat de Erste Asset Management, care a încheiat luna septembrie cu active nete de 1,459 mld. lei (deţinând o cotă de 28% din total piaţă) de la un număr de peste 60.700 de investitori. Principalele plasamente ale fondului sunt obligaţiunile şi depozitele bancare. În ultimele 12 luni (septembrie 2009 - septembrie 2010), BCR Monetar a înregistrat o performanţă de 9,9%. Pe locul secund în topul celor mai mari fonduri se situează tot un fond monetar -Raiffeisen Monetar, administrat de Raiffeisen Asset Management, care deţine active de peste 1 mld. lei (reprezentând 20% din piaţă) de la un număr de 26.000 de investitori. În ultimele 12 luni, Raiffeisen Monetar a raportat un randam