Mugur Isărescu a dezvăluit la TVR 2 câ în anii ’70 nu se gândea că o să ajungă guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR). Potrivit lui, perioada în care a fost cercetător l-a ajutat foarte mult în funcţia de guvernator. El a mai spus că în prezent toată lumea îşi dă cu părerea despre cursul de schimb valutar, agricultură şi politică – lucruri la care spun că se pricep toţi. Mai în glumă, mai în serios, guvernatorul a spus că se sperie de faptul că tinerii nu vor avea cu ce să-i plătească pensia.
Despre pensii și economie:
- În primul rând, nu trebuie să descurajăm munca prin impozite foarte mari. Vedeţi cât conflict apare din faptul că vrem să plătim pensii mari? O să mă audă pensionarii şi o să spună că am ceva cu dânşii.
- Nu, n-am absolut nimic. Mai am puţin şi voi fi pensionar şi chiar mă sperie faptul că tinerii nu vor avea cu ce să-mi plătească pensia, mai în glumă, mai în serios. Dar în momentul în care punem pe firme şi pe salariatul român, cel care munceşte, contribuţii enorme, fără să ţinem un anumit echilibru, pentru a plăti un anumit nivel de pensii, şi ne uităm cu atenţie la cifre, vedem că descurajăm munca. Exact cea care poate să aducă pensii mai mari.
- Economia are multe capcane, eu cred că asta este una dintre capcanele cele mai grave în care a intrat România. Pentru că are puţini contribuabili, contribuţiile pentru asigurări social sunt foarte mari pentru nivelul de salarii din această ţară şi în felul acesta descurajăm munca. E greu de ieşit dintr-o asemenea situaţie. Ieşirile BNR nu au vrut decât să spună adevărul şi pericolul în care ne aflăm.
Despre BNR și mesajele transmise:
- Discursul public care promite, şi mai ales discursul public care omite lucrurile serioase din economie au fost ţinta criticii mele. Cred că e rolul acestei instituţii de a trezi respect, trebuie să aducă aminte societăţii c