Guvernul a hotarat, in sedinta extraordinara de marti, sa-si angajeze raspunderea in Parlament pe Legea Educatiei Nationale, a anuntat premierul Emil Boc. Executivul isi asuma raspunderea deoarece dezbaterile si adoptarea Legii Educatiei au fost blocate in Senat. Este pentru a doua oara cand isi asuma Guvernul raspunderea pe Legea Educatiei. Anul trecut, un proiect elaborat de fosta guvernare PDL-PSD a fost adoptat prin asumarea raspunderii, insa Curtea Constitutionala l-a declarat neconstitutional, la sesizarea PNL.
Curtea Constitutionala a aratat, in motivarea deciziei din 18 decembrie 2009, cand a declarat neconstitutionala Legea educatiei, ca asumarea raspunderii nu era oportuna si ca dezbaterea in procedura obisnuita in Parlament ar fi permis societatii civile implicarea in problema educatiei nationale.
Un nou proiect a fost adoptat de Guvern in primavara acestui an, insa treneaza in Senat.
Potrivit Constitutiei Romaniei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna. Executivul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege, este votata. Daca Executivul nu este demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului devine obligatorie, mai prevede Constitutia.
Deputatii au adoptat in luna mai Legea Educatiei, dupa trei zile de dezbateri, printre cele mai importante amendamente numarandu-se instituirea invatamantului liceal de trei ani si predarea Istoriei si Geografiei Romaniei in limba materna. Senatul este for decizional in cazul acestei legi.
Emil Boc:Decizia Guvernului este urmatoarea: Guvernul a decis sa-si asume raspunderea pe legea educatiei nationale. Ce inseamna asta in termeni c