Este serbată în fiecare an în a doua miercuri din luna octombrie. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Tulcea au identificat principalele riscuri prezente în judeţul nostru. Şi sunt destule. De la inundaţii, la incendii, ba chiar şi la cutremure, judeţul nostru nu ratează niciun pericol.
Posibilitatea maximă de producere a inundaţiilor este în perioada aprilie-iunie cu accent pe luna aprilie şi în perioada septembrie-octombrie. Cauza inundaţiilor: creşterea debitelor Dunării şi râurilor din interiorul judeţului (Taiţa,Teliţa,Topolog şi Slava) datorate unor ploi abundente şi îndelungate, precum şi suprapunerea unor ploi peste stratul de zăpadă urmată de topirea bruscă a acesteia. Inundaţiile de anul acesta au afectat 25 localităţi, din care au fost evacuate 313 persoane, iar 927 gospodării au fost inundate, 49 case au fost distruse şi 360 avariate, precum şi avariile la infrastructura de drumuri.
În perioadele mai – iunie şi octombrie – noiembrie au loc ploi torenţiale abundente de lungă durată. Până în prezent localităţile cele mai afectate de ploi torenţiale au fost Tulcea, Babadag, Isaccea, Nufăru, Izvoarele, Ciucurova, Horia, Mihai Bravu.
Căderi masive de zăpadă şi polei
Drumurile cele mai des blocate de căderile masive de zăpadă sunt: Nalbant – Ciucurova – Topolog; Tulcea – Nifon – Mahmudia şi Tulcea – Agighiol – Sarichioi – Jurilovca. Numărul mediu anual de zile cu polei este de 0.3 în zona de Nord, 1,6 în zona de Est şi 2 în zona de Sud a judeţului. Numărul mediu anual de zile cu viscol este de 2,8 în zona de Est, 1,7 în zona de S-V, 1,5 în zona de Vest şi 1,3 în zona de Nord a judeţului.
Căderile de grindină se produc de regulă în lunile iunie-iulie în zonele Isaccea, Izvoarele, Babadag, Sarichioi, Topolog şi Casimcea cu diametrul între 30-35 mm.
Incendii de pădure
Au loc primăv