Autorităţile locale din majoritatea judeţelor României au încercat să scape de diminuarea salariilor prin umflarea cheltuielilor de personal în luna iulie, faţă de iunie. Primarii, consilierii judeţeni şi prefecţii au găsit soluţia-minune ca să evite reducerea salariilor începând cu iulie, cu toate că situaţia bugetului devenea mai dramatică pe zi ce trecea.
Ei au păcălit guvernul majorând cheltuielile cu personalul în luna precedentă, iunie. Aceste costuri din luna iulie sunt cu până la 70% mai mari faţă de cele cheltuite de ei în iunie, arată datele transmise EVZ de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). În medie, judeţele au cheltuit cu salariaţii sume cu o cincime mai mari.
Campioni la majorări
Judeţul Dolj se află în fruntea clasamentului autorităţilor locale care au avut cele mai mari creşteri de cheltuieli cu personalul în luna iulie comparativ cu iunie: 69,6%. Acesta este urmat de Gorj, unde salariaţii au primit venituri cu 68% mai mari, apoi de Sălaj, cu o creştere de 61,9%.
Cheltuieli de personal cu 50% mai mari în iulie comparativ cu iunie s-au înregistrat în Bacău, cu 47,5% în Ialomiţa şi cu 45,3% în Călăraşi.
În 20 de judeţe ale ţării, cheltuielile analizate au crescut cu cel puţin un sfert. În municipiul Bucureşti, angajaţii au primit în iulie venituri cu aproape 22% mai mari decât în iunie.
"Sunt manevre făcute pentru a dejuca planurile de austeritate ale guvernului. Pentru aproape orice măsuri pot fi găsite portiţe pentru a le evita consecinţele", comentează analistul economic Aurelian Dochia. Situaţia este confuză, explică el, deoarece autorităţile locale sunt autonome şi iau singure decizii.
Cine s-a grăbit să taie cheltuielile
Doar în şapte judeţe ale ţării s-au înregistrat cheltuieli mai mici cu personalul în iulie faţă de iunie. În capul listei se află ju