La Spitalul Judeţean va fi construit un laborator de cercetare, cu 12 milioane de euro din fonduri UE nerambursabile. Centrul de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului va fi unul dintre cele mai moderne din ţară.
Tratamentul pentru cancer va fi căutat şi de medicii timişoreni în unul dintre cele mai moderne institute de cercetare din ţară, care va fi construit la Spitalul Judeţean. Specialiştii din capitala Banatului vor studia cauzele bolii şi vor căuta soluţii pentru terapie care să completeze sau să înlocuiască radioterapia, chimioterapia şi chiar intervenţia chirurgicală.
„Vor fi studii aprofundate ale etiologiei bolii ca să putem merge mai departe, să căutăm tratamente. A sosit momentul în care medicina trebuie să fie personalizată”, a spus Carmen Bunu, doctor, manager adjunct de proiect. Pentru asta, cercetătorii au primit 12 milioane de euro din fonduri europene. „Ne-am angajat ca în cinci ani să dezvoltăm atât de multă cercetare încât centrul să se întreţină singur”, a mai spus medicul.
Cercetare europeană
Construcţia Centrului de terapii genice şi celulare în tratamentul cancerului (ONCOGEN) va începe în aproximativ patru luni, imediat ce vor avea loc licitaţiile. „Vom avea echipamente şi aparatură de ultimă generaţie. Va fi cel mai modern centru din ţară şi avem deja o echipă de cercetători care poate face faţă proiectului”, a mai spus Carmen Bunu. Specialiştii din ţările europene, acolo unde acest gen de centre de cercetare funcţionează deja, le vor oferi consultanţă şi sprijin medicilor timişoreni pentru a putea atinge performanţele propuse.
„Cu acest centru am recuperat la tot ce am rămas în urmă în domeniul cercetării de vârf. Vom fi în rând cu Europa, vom aborda aceleaşi teme de cercetare ca şi colegii europeni”, a spus managerul de proiect.