Autorităţile maghiare declară public că zidul de protecţie al lacului de substanţe toxice poate ceda în orice moment pentru că în pereţii bazinului apar fisuri. Maghiarii construiesc un nou dig de protecţie. Sute de militari şi zeci de ingineri muncesc în continuu pentru a termina în timp util barajul de protecţie.
Aproape 6.000 de oameni care locuiesc în vecinătatea lacului de substanţe toxice din vestul Ungariei, revărsat marţea trecută, aşteaptă să fie evacuaţi în orice moment de autorităţi. Echipele care supraveghează barajul din care s-au scurs sute de mii de metri cubi de substanţe toxice au anunţat că au mai apărut alte fisuri în pereţii bazinului. Specialiştii maghiari spun că presiunea lichidului rămas în lac duce la fisuri, iar inginerii încearcă să găsească o soluţie la problemă. Toată lumea se aşteaptă la o nouă deversare.
Citeşte şi:
VIDEO Dezastru ecologic în Ungaria din cauza deversărilor de substanţe chimice
REPORTAJ EXCLUSIV Apocalipsa roşie din Ungaria pune în pericol Dunărea. Imagini incredibile ale dezastrului chimic UPDATE
„O a doua scurgere de mâl toxic nu poate fi prevenită. Ea va avea loc în mod sigur. Digul a început să crape în numeroase locuri. Ne putem aştepta la un nou dezastru. Important e să salvăm oamenii şi comunitatea. Natura o îngrijim pe urmă. Cum stratul de substanţă toxică rămasă în lac e mai gros, în cazul unei revărsări nu va mai înainta aşa mult", a declarat, duminică seara, Zoltan Illies, secretar de stat al în Ministerul Mediului din Ungaria, pentru agenţia de presă maghiară MTI.
IMAGINI DIN ELICOPTER (galerie)
Specialiştii maghiari se aşteaptă ca 800.000 de metri cubi de mâl roşu toxic să ajungă afară din lac în momentul prăbuşirii digului. Ca atare, militarii construiesc contra-cronometru un dig lung de 600 de metri şi înalt de zece, care ar trebui să pro