Lucrările fotografului francez Ferrante Ferranti, realizate în timpul călătoriilor în ţările iberoamericane, sunt expuse, în această lună, în capitala Moldovei. Expoziţia de fotografie vernisată săptămâna trecută la Centrul Cultural Francez din Iaşi face parte din programul „Toamna Muzicii Vechi“, care mai include concerte de muzică barocă şi o lansare de carte.
Imaginile din expoziţia vernisată săptămâna trecută la Centrul Cultural Francez din Iaşi au fost realizate de fotograful francez Ferrante în America Latină,
fiind rezultatul unei munci de documentare desfăşurate pe parcursul ultimilor 25 de ani. Ferrante Ferranti s-a născut în 1960 în Algeria, dintr-o mamă sardă şi un tată sicilian. Prima vizită pe pământ iberoamerican a avut loc în 1985, în Mexic, an în care fotograful a absolvit studiile de arhitectură la Paris, cu o lucrare despre „teatrul şi scenografia în epoca barocului".
Au urmat mai multe călătorii în fiecare dintre ţările Americii Latine. Fotografiile expuse la Iaşi sunt realizate în ţări precum Brazilia, Mexic, Bolivia, Peru, Paraguay, Guatemala. Nu se află aici instantanee surprinse în Columbia, o ţară vizitată recent şi pe care autorul o defineşte ca „fascinantă şi puţin cunoscută de europeni".
Conchistadori şi indigeni
Ceea ce l-a interesat pe Ferranti şi ce a urmărit în fotografiile sale de-a lungul continentului - urmare a preocupărilor anterioare legate de arhitectura barocă - sunt urmele trecerii conchistadorilor iberici şi efectul produs de aceştia asupra Lumii Noi recent descoperite. Cucerirea noilor teritorii şi luarea lor în stăpânire de către Coroanele spaniolă şi portugheză coincide cu secolul baroc, al XVII-lea, iar majoritatea edificiilor construite în coloniile de peste Ocean dau seamă de acest moment fascinant din istoria culturii.
Clădirile fotografiate de Ferranti par abandonate, multe ruinate, i