Calculul se va face în timp real, în funcţie de tranzacţiile desfăşurate online, fără să apară cu câteva săptămâni întârziere, precum cele din studiile oficiale
Monopolul guvernelor, al organizaţiillor internaţionale şi al oficiilor statistice de stat în privinţa calculării inflaţiei va fi "spart" de gigantul serviciilor online Google, care pregăteşte o aplicaţie care va determina "indicele preţurilor". Google Price Index (GPI) va indica, în timp real, preţurile pentru mii de produse, aşadar şi inflaţia, în mai multe ţări şi regiuni ale lumii.
Această alternativă la statisticile oficiale a fost dezvoltată de economistul-şef al companiei, Hal Varian, potrivit The Financial Times (FT). Varian este convins că o centralizare a datelor se poate face mult mai bine pe internet, mai ales că datele privind inflaţia sunt colectate într-o manieră foarte nesofisticată. Ele provin de la oameni care merg zi de zi prin magazine şi notează preţurile.
Din această cauză, studiile oficiale privind inflaţia se publică la o diferenţă de câteva săptămâni de la momentul culegerii datelor. Or, Google are capacitatea de a face calculele în fiecare moment, ceea ce înseamnă că nu se va mai vorbi de inflaţia "care a fost înregistrată" până luna trecută, spre exemplu, ci de inflaţia care "se constată acum".
Deocamdată, GPI se află în pregătire, iar conducerea companiei nu a anunţat dacă îl va transforma într-un serviciu disponibil publicului gratuit. Economistul Hal Varian nu a pretins că sistemul pus la punct de Google va putea "înlocui" datele oficiale, pentru că gama de produse comercializate pe internet diferă de cea care se tranzacţionează în economia reală. De pildă, preţurile de pe piaţa imobiliară au o influenţă de 40% asupra inflaţiei din SUA. În cazul GPI, ponderea va fi numai de 18%, căci, de regulă, pretudindeni în lume tranzacţiile imobiliare nu se fac pe in