Peste 1.600 de constănţeni aşteaptă, din anul 2008, să le vină rândul pe listele întocmite de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate ca să-şi ridice dispozitivele medicale de care au nevoie.
Asiguraţii care vor dispozitive medicale trebuie să aştepte rectificarea de buget a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) pentru a le putea obţine. Singurii care au prioritate sunt copiii şi persoanele cu handicap, pentru care dosarele sunt aprobate în regim de urgenţă. „Dacă vom primi suplimentarea de buget pe care am solicitat-o, vom plăti pentru dispozitivele tuturor celor care au depus cereri, din 2008 şi până în prezent", a declarat purtătorul de cuvânt al CJAS, Lămâiţa Antochi. În momentul de faţă, în judeţul Constanţa se onorează cereri făcute din 2008. Listele de aşteptare nu sunt doar pentru protezele auditive, unde există cele mai multe solicitări - 1.211, dar şi pentru proteze ortopedice - 61, dispozitive de mers (cadre, bastoane) - 99, orteze - 18, dispozitive pentru coloană - 133 etc. Desigur că există şi cazuri prioritare, cum ar fi pungile de colestom sau dispozitivele de oxigen. „Acestea le dăm imediat", a precizat Antochi.
Ionel Georgescu (70 de ani) este unul dintre asiguraţii care au ales această variantă pentru a obţine un dispozitiv medical. „Am o pensie de numai 600 de lei. Cu banii ăştia nu-mi pot plăti singur proteza", a spus el cu lacrimi în ochi. „Ştiu că cererile sunt în continuare foarte multe, iar perioada de aşteptare pentru obţinerea banilor se întinde şi ea pe un timp la fel de lung, dar n-am încotro. Îmi aştept rândul", a spus descumpănit septuagenarul. În ceea ce priveşte protezele de dinainte de o intervenţie chirurgicală, cum ar fi scaunele cu rotile, ghetele ortopedice, acestea pot fi achitate parţial sau total din banii CJAS sau prin diferite programe ale Ministerului Sănătăţii.
Pentru o pr