Valoarea contributiei la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar trebui sa creasca mai repede la o cota de 6% decat la termenul prevazut initial in 2016, cat si la marirea procentului la cel putin 8%, nivel pe care experienta altor tari il arat ca pe un minimum admisibil pentru atingerea obiectivelor sociale ale sistemului, a declarat presedintele CSSPP, Mircea Oancea.
Comisia de supraveghere a pensiilor private (CSSPP) sustine ca este absolut necesara „majorarea nivelului contributiei la Pilonul II de pensii private obligatorii pana la un minim de 8% din venitul brut al fiecarui contribuabil”, fata de 6% cat este nivelul prevazut de Legea Nr. 411 din 2004, si care va fi atins abia in 2016, daca nu intervin alte modificari ale calendarului de crestere a contributiilor.
„Ar trebui sa ne gandim foarte serios atat la o accelerare a calendarului, astfel incat sa ajungem la 6% mai repede decat la termenul prevazut initial, cat si la marirea procentului la cel putin 8%, nivel pe care experienta altor tari il arat ca pe un minimum admisibil pentru atingerea obiectivelor sociale ale sistemului”, a spus presedintele CSSPP, Mircea Oancea (foto).
Potrivit acestuia, situatia sistemului de pensii publice din Romania este cu atat mai grava, cu cat echilibrul demografic intre generatiile active si cele varstnice este mai puternic afectat, raportul intre numarul salariatilor ce contribuie la constituirea bugetului public de pensii si numarul pensionarilor, beneficiarii sistemului, este in prezent de circa 1:1, cu perspectiva de a se degrada in continuare.
Criza economica a accentuat acest dezechilibru prin cresterea somajului si ingreunarea colectarii, ca urmare a scaderii resurselor de lichiditati ale companiilor. Pe termen lung, prin adoptarea noii Legi a sistemului unitar de pensii se poate imbunatatii, intr-o anumita masura, sustenab