Centrul istoric al Capitalei reprezintă singura zonă comercială din Bucureşti şi din ţară unde chiriile au crescut faţă de anul 2008, ca urmare a lucrărilor de reabilitare şi îmbunătăţire a infrastructurii, care încă nu s-au finalizat, susţin consultanţii CB Richard Ellis România (CBRE
Chiriile variază în funcţie de amplasare, străzile cu infrastructura refăcută fiind evident mai căutate , de suprafaţă, de situaţia juridică şi de facilităţi (dacă spaţiul este recondiţionat, dacă există posibilitate de amenajare a unei terase, proporţia la suprafaţa magazinului între parter, subsol şi etaj), se arată într-un comunicat al CBRE.
Astfel, nivelul chiriei se situează între 35 şi 50 de euro/metru pătrat/lună pentru un spaţiu cu circa 100 metri pătraţi, la parter, renovat, cu maximă vizibilitate şi fără probleme juridice. Un spaţiu mai mare, de câteva sute de metri pătraţi, nerenovat, situat la parter, într-o zonă foarte bună ar putea fi închiriat cu 12-24 euro/metru pătrat pe lună.
Spaţiile mici, de sub 100 mp, localizate în zonele deja renovate, au înregistrat o creştere a chiriei faţă de 2008, exclusiv datorată calităţii infrastructurii şi procesului de renovare. Nu sunt nişte creşteri majore, ci de 5-10%, dar pentru acele spaţii foarte bune, care acum sunt în majoritate ocupate, se poate vorbi de o creştere mai consistentă, se menţionează în comunicat.
Consultanţii CBRE România precizează că centrul vechi a devenit în 2010 noul “punct fierbinte” pentru cafenele, baruri şi restaurante, traficul ridicat din zonă generând afaceri bune pentru comercianţi, astfel că proprietarii spaţiilor comerciale nu se sfiesc să ceară chirii pe măsura încasărilor generate de această zonă.
În ceea ce priveşte oferta, în prezent nu sunt foarte multe spaţii disponibile la închiriere, un număr mai mare de astfel de unităţi disponibile fiind pe străzile aflate