„Am recurs la metoda tăioasă a asumării răspunderii pe Legea educaţiei şi am pus în joc Guvernul”, a anunţat ieri premierul Emil Boc.
Proiectul de lege, în forma adoptată de Camera Deputaţilor, va fi trimis astăzi Parlamentului, iar conducerea celor două Camere va stabili calendarul asumării. Puterea nu are însă majoritate în Birourile Permanente, iar asumarea ar putea fi întârziată. Procedura aleasă de Executiv vine după ce această lege a fost blocată în Senat încă din luna mai. Asumarea răspunderii pe Legea educaţiei nu este prima încercare de acest fel a Guvernului Boc. În septembrie 2009, Executivul şi-a mai asumat o dată o Lege a educaţiei, la pachet cu legea salarizării şi cu cea privind restructurarea agenţiilor guvernamentale.
Citiţi şi:
Guvernul a decis să-şi asume răspunderea pe Legea educaţiei. Boc: Vom avea un învăţământ centrat pe competenţă
Curtea Constituţională a invalidat însă demersul Guvernului invocând o utilizare excesivă a procedurii de asumare. „Curtea consideră că ocolirea procedurii de examinare şi dezbatere a proiectului de lege (...) şi recurgerea la angajarea răspunderii asupra unui proiect de lege nu-şi găsesc o motivare", arătau judecătorii constituţionali în 2009.
Boc a declarat că decizia anterioară a Curţii, care arăta că este nevoie de o „dezbatere publică suficientă" a actului normativ, nu poate fi invocată de această dată. Premierul a precizat că legea a fost deja în dezbatere publică, dar şi în dezbatere parlamentară. PSD va decide luni dacă va depune o moţiune de cenzură, după ce se va consulta şi cu PNL.
Procedură legislativă complicată
Decizia Guvernului Boc de a-şi angaja răspundere pe Legea educaţiei nu opreşte dezbaterile parlamentare pe acest act normativ. În acest context, ne-am putea trezi peste câteva luni cu două legi ale educaţiei în vigoare.
„Guvernul nu poate retrage di