Cei aproape un milion de români care sunt abonaţi la sălile de fitness sau de forţă cheltuiesc anual circa 330 de milioane de euro ca să fie în formă. Ai zice că vocea aia enervantă de la televizor care te învaţă cum să trăieşti (pentru o viaţă sănătoasă faceţi 30 de minute de mişcare în fiecare zi) a reuşit să şi convingă pe cineva. Nu doar că românii merg la sală, dar petrec acolo, în medie, o oră şi jumătate.
Antrenorii explică însă fenomenul din perspectivă culturală. Ai noştri nu sunt ca nordicii, care lucrează la aparate în tăcere şi într-o jumătate de oră au terminat. Ai noştri vin la sală ca să stea de vorbă, să pună la cale o afacere cu partenerul de haltere sau pur şi simplu să poată spune apoi că vin de la sală. Acesta este însă exemplul pozitiv, pentru că între două bârfe mai faci şi un exerciţiu.
Celălalt exemplu este cunoştinţa comună a tuturora, care se plânge la câte o ţigară că nu a mai trecut pe la sală de câteva luni, chit că a plătit abonamentul într-un exces de conştiinţă încărcată provocat de apariţia burţii. Astfel că a merge la sală nu înseamnă neapărat că faci şi mişcare. Conform eurobarometrului Comisiei Europene "Sport şi activitate fizică", şapte din zece români nu au făcut niciodată sport.
Tot la nivel european ne clasăm pe locul trei la numărul de obezi, adică 37% din populaţia adultă (deşi copiii vin tare din urmă). Dintre aceşti 37%, mai bine de jumătate sunt obezi clinic, 16,3% fiind clasaţi la categoria supraponderali. În spatele cifrelor se ascunde o cultură sedentară, unde o ştire conform căreia 330 de milioane se cheltuiesc anual pe abonamente la sală generează comentarii gen - bani aruncaţi pe mofturi. Partea proastă este că aşa gândesc de multe ori chiar şi cei care au plătit acest abonament, pentru a-şi satisface un moft, utilizându-l în funcţie de cât de mofturoşi sunt în ziua respectivă.
Cei aproape u