Cancelarul german Angela Merkel a sugerat, azi, la Bucureşti, că semnarea unui tratat de frontieră România-Republica Moldova ar fi un pas în direcţia bună. Sursa: CODRIN PRISECARU
„În ceea ce priveşte vecinătatea imediată, obiectivul nostru este să rezolvăm conflictul dintre Moldova şi Transnistria. Cred că România poate juca aici un rol important. De asemenea, ştiu că se fac eforturi pentru semnarea unui tratat de frontieră de către România şi Moldova, cred că aceasta este direcţia în care trebuie să continuăm", a spus Merkel, după o discuţie cu premierul Emil Boc.
FOTO evz.ro
Angela Merkel, în vizită la Bucureşti
La rândul său, premierul Boc a declarat că mizează pe susţinerea diplomatică a părţii germane pentru proiecte importante pentru România, precum sprijinirea parcursului european al Republicii Moldova.
Poziţia României
Pe 30 septembrie, la Chişinău, ministrul român de externe Teodor Baconschi a răspuns unei întrebări privind semnarea tratatului de bază şi a celui de frontieră, precizând că „nu trebuie să ne precipităm sau să acordăm o semnificaţie exagerată acestei chestiuni punctuale“.
„Trebuie să vă aduc aminte că România a fost primul stat care a recunoscut independenţa şi suveranitatea Republicii Moldova”, a spus Baconschi la momentul respectiv. „Avem un cadru juridic actualizat în cel mai european spirit şi am negociat în mare parte acest Acord privind managementul comun al frontierei care este foarte mult legat de aquis-ul Shengen şi de obligaţia noastră de a implementa normele Shengen în materie de securitate la frontieră”, a adăugat ministrul.
„Deci, lucrurile sunt în mişcare şi nu trebuie să ne precipităm sau să acordăm o semnificaţie exagerată acestei chestiuni punctuale“, a conchis şeful diplomaţiei.