Preşedintele Societăţii de Medicină Tradiţională din China i-a decernat titlul de profesor în acupunctură, terapie pe care o aplică de un sfert de secol.
Cu greu îl faci pe doctorul Dorin Mândrescu să vorbească despre el. Nu pentru că nu vrea, ci pentru că fiecare clipă o are programată pentru pacienţii săi, care vin cu tot felul de afecţiuni, de la cele dermatologice până la cele psihice. Acceptă însă cu bucurie invitaţia de a discuta despre terapia pe care o aplică, acupunctura.
Acupunctura a trecut proba timpului
„E o metodă perfectă de tratament. Ştiţi, e o vorbă: timpul nu iartă. Dacă acupunctura a rezistat vremii, înseamnă că este eficientă. Chinezii au început s-o aplice după ce au găsit toată tehnica scrisă în urmă cu vreo 5.000 de ani şi o statuetă din bronz, pe care sunt trasate toate meridianele energetice şi punctele de acupunctură. Pe atunci, nici nu descoperiseră metalul. Pentru ace foloseau fibre din bambus. Statuia se găseşte şi astăzi la Muzeul Chinez al Acupuncturii“, explică medicul. Aproape toate terapiile neconvenţionale pornesc de la ideea că oricărui corp fizic îi este asociat unul energetic, iar bolile devin organice după ce acest câmp este perturbat. „Noi corectăm acest dereglaj prin acupunctură şi astfel stopăm agravarea bolii“, precizează Dorin Mândrescu.
Povesteşte că a descoperit acupunctura pe vremea studenţiei, mai mult din întâmplare.
„Mă aflam în parc, cu un coleg neamţ. L-a apucat o migrenă şi am zis să-i fac un masaj. După câteva minute, mi-a spus: «Ai nişte mâini de aur. Ar trebui să faci acupunctură!» Nici nu ştiam despre ce vorbeşte. Deşi eram în comunism şi foarte greu puteai lua legătura cu străinii, mi-a trimis un aparat de electroacupunctură, care m-a ajutat să fac primii paşi în domeniu“, îşi aminteşte medicul craiovean.
S-a vindecat singur
În prezent, este vicepreşedin