Ai început recent să iei anticoncepţionale şi ai observat o schimbare de comportamentul? Se pare că aceste pastile te fac să reacţionezi diferit şi îţi modifică puţin creierul, potrivit unui studiu citat de revista americană Popsci.
Pastila contraceptivă a împlinit anul acesta 50 de ani de când a fost lansată pentru prima dată pe piaţă, de compania farmaceutică americană G.D. Searle, pe 23 iunie 1960.
De atunci, anticoncepţionalele au devenit din ce în ce mai sigure şi eficiente deoarece au un nivel mai scăzut de hormoni şi cauzează tot mai puţine efecte secundare. Dar unele femei care iau anticoncepţionale încă mai sunt afectate depresie, irascibilitate şi un libidou scăzut.
Probabil că ultima consecinţă este cea care face ca unele pastile să fie atât de eficiente- nu îţi oferă numai protecţie, dar îţi scade şi apetitul sexual.
Chiar dacă au existat multe îmbunătăţiri aduse acestui medicament, încă nu se cunosc toate consecinţele pe care administratea anticoncepţionalelor le poate avea asupra creierului unei femei.
Devenim mai inteligente?
Într-un studiu recent, publicat în revista americană „Brain Research", cercetătorii au comparat creierul femeilor care luau anticoncepţionale cu cel al femeilor care nu luau aceste pastile, dar şi cu cel al bărbaţilor.
Rezultatele studiului au arătat că femeile care foloseau acest tip de contracepţie aveau unele zone ale creierului mai dezvoltate, inclusiv cortexul prefrontal. În această regiune a creierului apare controlul impulsului şi aici are loc activitatea cognitivă, inclusiv luarea deciziilor.
Deşi studiul sugerează că pastilele contraceptive fac o femeie să fie mai deşteaptă, cercetătorii Craig H. Kinsley şi Elizabeth A. Meyer neagă aceste presupuneri în revista „Scientific American". Ei sunt de părere că mintea umană este ca un „stup neural", iar dacă o parte este modificată se