Selecţionerul Festivalului Naţional de Teatru (FNT), care se va desfăşura în Capitală între 30 octombrie şi 7 noiembrie, spune că spectacolele româneşti trebuie să se alinieze modernităţii europene. La teatrele din Bucureşti s-au pus în vânzare bilete pentru spectacolele din cadrul FNT, preţurile variind între 10 şi 60 de lei.
„Adevărul": Care ar fi recomandările pentru cea de-a 20-a ediţie a FNT?
Cristina Modreanu: Atunci când alegi doar câteva spectacole din toate cele pe care le vezi în procesul de selecţie, le recomanzi implicit. Cred că fiecare spectacol din programul acestui an are o propunere interesanta, relevantă din perspectiva lumii în care trăim, de aceea se află în FNT. La fel, spectacolele invitate din străinătate şi cele două premiere în festival sunt momente unice. Regizorii lor - Krysztof Warlikowski, Romeo Castellucci, Billy Cowie, Rodrigo Garcia, Matthias Langhoff ajung în faţa publicului românesc pentru prima dată, deşi sunt deja celebri în lume. Aş recomanda călduros şi conferinţele, care sunt întâlniri cu oameni extrem de speciali, oameni foarte vii - regizorul Lee Breuer, o legendă a avangardei teatrale americane şi profesorul Michal Kobialka, specialist recunoscut în opera lui Kantor. Vom avea întâlniri deschise publicului, atât cu regizorii din străinătate, cât şi cu câţiva regizori români.
Care sunt noutăţile pe care mizează această ediţie aniversară a FNT?
Am propus în 2008 un proiect pe care l-am urmărit consecvent la fiecare ediţie de care m-am ocupat. Intenţia a fost să structurez festivalul în trei mari secţiuni - „Romanian Showcase" (după un model practicat în multe ţări europene), „Spectacole Invitate din străinătate" şi „Debut în FNT", plus evenimente care să completeze şi teoretic festivalul - „Colecţia FNT", conferinţele, întâlnirile cu artiştii. „Romanian Showcase" a fost în centrul FNT, prin invitarea în fi