Vladimir Ilici Lenin publica în ziarul "Pravda", în luna aprilie 1917, un articol prin care propunea principalele abordări politice ale Rusiei răvăşite de război şi frământate de revoluţii.
Pe "Tezele din aprilie" s-a fundamentat, ideologic, acţiunea politică a bolşevicilor care au preluat puterea în cea mai mare ţară din lume. În 1971, relativ tânărul lider comunist român Nicolae Ceauşescu lansa şi el tezele nefastei "revoluţii culturale", inspirate din experienţa nord-coreeană. Azi se fac mai greu revoluţii, dar tentaţia de a enunţa teze călăuzitoare e încă vie.
Preşedintele-jucător Traian Băsescu pare mai activ ca niciodată. Remarcam, zilele trecute, măiestria cu care reuşea să dea mai departe cartoful fierbine al legii pensiilor. Cerând scăderea vârstei de pensionare la femei, de la 65 la 63 de ani, el a găsit un pretext pentru a nu promulga o lege votată de duhuri (diferenţa dintre numărul parlamentarilor prezenţi şi numărul de voturi înregistrate), eschivându-se, însă, s-o amendeze public pe una dintre preferatele sale, Roberta Anastase. Oricât de măiastră i-ar fi fost lovitura (un personaj orgolios ca Traian Băsescu n-ar fi putut face mai mult, a fost "concesia" lui maximă), şeful statului s-a văzut pus în defensivă cu acel prilej.
Consultările de ieri s-au vrut un contraatac al preşedintelui. El a folosit stragia enunţată deja în discursul de retrimitere a legii pensiilor în parlament, atunci când a criticat partidele din opoziţie că, părăsind lucrările parlamentului, au lăsat pensionarii "neapăraţi". Probabil, Traian Băsescu a mizat pe neparticiparea la consultări a celor din opoziţie (nicio surpriză, ei au mai refuzat şi în alte rânduri să se aşeze alături de partidul-impostură UNPR). Cum PNL şi PSD-PC n-au venit la Cotroceni, şeful statului a servit o replică repetată, probabil, dinainte: "Obiectivul meu iniţial era să ar