Vreţi să vindeţi o proprietate şi aţi postat un anunţ pe site-urile de profil. Dacă vă aflaţi în această situaţie, trebuie să fiţi extrem de atenţi. Pe piaţă a apărut un nou tip de fraudă care vă ţinteşte direct
Hoţii din mediul online, interesaţi în mod tradiţional de clienţii industriei bancare, au în prezent o nouă ţintă: vânzătorii de proprietăţi imobiliare. Site-urile de profil constituie o bază de date impresionantă în care sunt trecute contactele potenţialelor victime.
Iată cea mai recentă metodă de operare pe care au pus-o la punct hackerii, exemplificată cu ajutorul unui caz real, furnizat pentru gândul de reprezentanţii portalului MagazinulDeCase.ro.
Doamna S.M., proprietara unei locuinţe în Brăneşti, a dorit să vândă acest bun şi a postat un anunţ. A fost contactată pe mail de domnul Andre Dugast, care pretindea că este cetăţean francez, angajat al ONU într-o ţară africană şi care, în curând, va fi detaşat în România, pe o perioadă de zece ani. De aceea, ar vrea să cumpere o casă. S.M. începe un dialog în limba franceză. Negociază şi ajung la un preţ de 80.000 de euro. Andre Dugast nu doreşte să vadă proprietatea. Este grăbit să facă afacerea şi sugerează o plată prin transfer bancar, după ce, în prealabil, se interesează cu minuţiozitate cu privire la taxele notariale româneşti.
Apare însă o problemă, spune Dugast. Afacerea nu se va putea încheia, deoarece tranzacţiile între zona UEMO (Uniunea Economică şi Monetară a Africii de Vest) şi zonele din afara ei presupun achitarea unor taxe ce trebuie plătite de părţile implicate în transferul bancar. Concret, partea care îi revine doamnei S, "ţeapa" propriu-zisă, este de 500 de euro. "Anul acesta au fost înregistrate câteva zeci de plângeri iar prejudiciul estimat este mai mic de 100.000 de euro. În majoritatea cazurilor a fost vorba despre solicitarea de informaţii privind cardurile