Guvernul a anunţat că îşi va asuma răspunderea atât pe legea salarizării, cât şi pe legea educaţiei, aceasta din urmă reprezentând, în ultimele luni, obiectul unui intens şantaj pe care UDMR l-a făcut la adresa partenerului de guvernare
Blocată de mai multe luni în Senat, aceasta din urmă a fost declarată neconstituţională de Curte anul trecut, după ce a fost adoptată de Camera Deputaţilor. Odată cu decizia angajării răspunderii, UDMR va reuşi, după 20 de ani, să-şi îndeplinească unele dintre cele mai mari deziderate în privinţa învăţământului pentru minorităţi.
Ajutaţi de PDL, care au acceptat solicitarea de a trece legea educaţiei prin Legislativ fără dezbateri şi vot, liderii maghiari vor obţine foarte uşor ca geografia şi istoria României să fie studiate în limba maternă, în cadrul învăţământului preuniversitar, iar limba română să fie predată precum una străină, după manuale speciale. Social-democraţii şi liberalii acuză faptul că PDL ar fi cedat unui şantaj al UDMR, care a ameninţat că va vota moţiunea de cenzură pe care opoziţia intenţionează să o depună împotriva Guvernului.
Opoziţia susţine că UDMR a şantajat PDL
Surse din interiorul UDMR ne-au declarat că liderii Uniunii doresc ca prin asumarea răspunderii să intre în vigoare varianta adoptată deja de Camera Deputaţilor. "Vrem să mergem exact pe aceeaşi formulă care a trecut la Cameră. Vrem studierea geografiei şi istoriei în limba maternă", ne-au spus sursele citate.
Deşi oficial se vorbeşte despre nevoia urgentării legii educaţiei ca fiind un punct din programul de guvernare, în ultimele săptămâni dinspre UDMR s-au transmis mesaje că ar putea ieşi din Coaliţia la putere, că ar putea să retragă sprijinul Executivului sau, prin unii parlamentari, să voteze moţiunea de cenzură. Pe de altă parte, liderii maghiari au fost primii care au vorbit despre posibilitatea asumării r