Moaştele au fost scoase cu patru zile înainte de sărbătoare, aşa că nu mai e coadă de 3 km, ci "doar" de un kilometru - pe zece rânduri
Cuvioasa Parascheva pare să aibă anul acesta mai mulţi pelerini de scos la liman decât a avut vreodată. În 2010, serpentinicul rând spre baldachinul cu odoare este mai gros şi mai posac. Criza i-a mânat pe oameni spre minunile Paraschevei cu mai multe icoane în mâini şi cruciuliţe la gât sau cu Biblia ilustrată în şiruri-şiruri de brăţări ce le acoperă până şi coatele.
Rugăciuni şi oferte de refinanţare
La Iaşi, este şi mare criză de timp. În medie, un pelerin petrece lângă moaştele Paraschevei şi ale Sfântului Maxim Mărturisitorul circa 25 de secunde, după cazna celor măcar şase ore de îndurat.
Urcă treptele metalice spre locul unde să-şi lase grijile şi să aştepte minuni, numai că acolo sunt "oamenii cu legitimaţii" care mână continuu puhoiul. Unii pelerini stau la rândul Paraschevei chiar şi de trei ori. Se spune că numai aşa Sfânta înfăptuieşte minuni.
În timp ce credincioşii îndură Golgota Para-schevei, pe lângă rând se perindă comercianţi de pizza şi melci cu nucă, oferte de refinanţare rapidă, uşoară şi ieftină, fără garanţii, pentru slujbaşi sau pensionarii până în 65 de ani, iar Băsescu rânjeşte dintr-o caricatură în stil marinăresc, scoasă la vânzare în faţa Catedralei Mitropolitane a Moldovei şi Bucovinei.
80.000 de pelerini, până miercuri în zori
Clerul mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei a anticipat năvala, iar odoarele au fost puse laolaltă cu patru zile înaintea marii prăznuiri. Aşa că 80.000 de pelerini au atins raclele argintate până miercuri în zori. Unii au fost scoşi mai devreme din rând, pe tărgi. Frigul, postul negru, oboseala drumului i-au răpus.
Oameni care luptă cu bătrâneţea, beteşugurile şi sărăcia sunt printre primii ajunşi la Iaşi. Au venit cum au putut, cu