Europarlamentarii vor ca tinerele mame să stea în concediu 20 de săptămâni, fapt care i-a pus pe jar pe guvernanţii britanici. Sursa: Razvan Valcaneantu
Aceştia susţin că o asemenea măsură ar aduce prejudicii bugetului de stat de ordinul miliardelor de lire sterline, notează EUobserver.
''Amendamentele privind concediile de maternitate şi paternitate ar putea costa până la 2,4 miliarde de lire sterline (2,7 miliarde de euro). În prezent, cheltuim circa 2 miliarde de lire, deci costurile se vor dubla", a declarat un oficial britanic, sub protecţia anonimatului.
Peste o săptămână membrii Parlamentului European vor discuta amendamentele aduse unei legi votate în 1992, care le permite mamelor să beneficieze de concediu de maternitate timp de 14 săptămâni, perioadă în care primesc sume minime, calculate conform graficelor aferente concediilor medicale. Dacă europarlamentarii vor da undă verde amendamentelor, atunci tinerele mame vor putea sta în concediu de maternitate cel puţin 20 de săptămâni, perioadă în care vor beneficia de 100% din ultimul salariu lunar sau salariu lunar mediu, iar taţii vor putea petrece două săptămâni alături de bebeluşii lor.
Comisia Europeană a propus prelungirea concediilor de maternitate la 18 săptămâni. Comisarul european Viviane Reding i-a avertizat pe europarlamentari că statele member ar putea fi puse în situaţia de a suporta costuri foarte mari ca urmare a aplicării propunerilor lor.
Iniţial, plenul Parlamentului trebuia să se pronunţe în luna martie, după ce propunerile fuseseră discutate la nivel de comisii. Votul final a fost amânat, pentru a se realize un studiu de impact, după ce criticii au avertizat că mediul de afaceri va fi nevoit să suporte noi poveri, când deja este grav afectat de criza economică.
Cei care susţin proiectul au motivate că noile măsuri vor contri