De la începutul acestui an, 235 de persoane cu handicap fie au fost încadrate într-un grad inferior, fie au fost decăzute din drepturi. Pentru a elimina suspiciunile în ceea ce priveşte veridicitatea anchetelor sociale sau încadrarea în grad, o comisie de specialitate se deplasează la domiciuliul tuturor beneficiarilor din judeţ.
Vrâncenii încadraţi în grad de handicap stau cu teama că decizia de reevaluare a dosarelor i-ar putea lăsa fără indemnizaţia care pentru mulţi reprezintă singura sursă de venit.
Ion Blahuianu (59 ani) este încadrat în gradul doi de handicap şi de fiecare dată când este nevoit să treacă pragul cabinetului de expertiză medicală se gândeşte că ar putea fi decăzut din drepturi.
„De trei ani sunt încadrat în gradul doi de handicap pentru complicaţii la un picior, la inimă, dar şi pentru diabet. Acum, am înţeles că diabetul nu mai constituie o boală în funcţie de care poţi primi ajutor de handicap şi tare mi-e frică că o să mă dea la gradul trei sau chiar n-o să-mi mai prelungească dosarul. Am nevoie de aceşti bani pentru a-mi cumpăra medicamentele fără de care nu pot supravieţui de la o lună la alta", mărturiseşte bărbatul.
Controale la domiciliu
Comisia specializată din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială este obligată să îi „taxeze" pe toţi cei care prezintă suspiciuni în ceea ce priveşte concordanţa între ancheta socială şi situaţia reală de la domiciliu sau veridicitatea actelor medicale care au stat la baza eliberării certificatului de handicap.
„Comisia se deplasează în toate localităţile unde sunt înregistrate persoane cu handicap pentru a verifica încadrarea în grad. Avem şi specialişti care se ocupă şi de reclamaţiile primite din partea unor vecini sau rude ai beneficiarilor. Trebuie precizat şi faptul că cei care suferă de diabet nu mai pot primi certificat de handicap, deoarece această boal