Gripa debutează cu stare generală proastă, febră mare, peste 39 de grade, dureri de cap, lăcrimarea ochilor şi rinită. Treptat apar dureri în gât, tuse şi dureri musculare.
Boala este mai frecventă la copii şi bătrâni, deoarece aceştia au un sistem imunitar mai slab. Cel mai des se îmbolnăvesc copiii care merg la grădiniţă sau la şcoală, deoarece boala se transmite foarte uşor. Este suficient ca un singur copil să fie bolnav pentru a-i contamina şi pe ceilalţi. Medicii sfătuiesc părinţii să îşi vaccineze preventiv copiii, iar dacă totuşi observă unele simptome să nu-i mai trimită la grădiniţă sau la şcoală până la vindecarea completă.
Pentru a-şi întări sistemul imunitar, braşovenii trebuie să consume multe fructe şi vitamina C, dar să bea şi doi litri de lichide călduţe pe zi, pentru a evita deshidratarea. La primele simptome de febră şi stare de rău oamenii sunt sfătuiţi să meargă la medic şi să nu se trateze după ureche.
Cine nu are voie să se vaccineze?
Cea mai bună metodă de a scăpa de gripă este vaccinarea. Există însă şi contraindicaţii. Vaccinarea trebuie amânată în cazul persoanelor care au febră ridicată sau au în acel moment gripă. Vaccinul este interzis şi femeilor aflate în primul trimestru al sarcinii, deoarece poate apărea aşa-zisa gripă postvaccin care afectează fătul. Nici proaspetele mămici nu trebuie să se vaccineze deoarece virusul trece în lapte şi poate îmbolnăvi nou-născutul. Bebeluşii până la şase luni nu pot fi vaccinaţi deoarece nu au sistemul imunitar dezvoltat şi pot face bronşite, laringotraheite sau chiar encefalite, care pot duce la deces. De asemenea, vaccinul antigripal este contraindicat persoanelor care sunt alergice la ouă, pentru că acelaşi tip de proteine sînt incluse în compoziţia injecţiei.
Vaccinuri doar de import
Majoritatea unităţilor farmaceutice din Braşov aduc vaccinurile a