În primul rând, România ar trebui să fie actorul cheie în zona Mării Negre, iar Constanţa să devină principala poartă sudică de intrare în Europa a gazelor naturale, şi nu numai. Grupul Europuls indică încă cinci asemenea priorităţi profitabile.
Peste mai puţin de trei luni se vor împlini patru ani de la aderarea României la Uniunea Europeană. Chiar dacă este unul dintre cei mai săraci membri, România nu a reuşit până acum să profite de banii pe care-i pune Bruxelles-ul la dispoziţie prin diverse programe. Se adaugă şi alte probleme legate de reforma justiţiei sau restricţiile pe piaţa muncii în mai multe ţări.
În acest context, asociaţia Europuls, fondată de tineri profesionişti români de la Bruxelles, propune şase priorităţi pentru România în următorii 10 ani. În primul rând, România ar trebui să fie actorul cheie în zona Mării Negre, iar Constanţa să devină principala poartă sudică de intrare în Europa a gazelor naturale, şi nu numai. La acest moment, Marea Neagră nu are un punct de distribuţie de talia Rotterdamului, în nordul continentului, deşi zona continuă să aibă un potenţial economic substanţial, în pofida actualei crize. În opinia experţilor adunaţi în Europlus, România trebuie să îşi intensifice eforturile privind găsirea unor soluţii pentru livrările de gaze în proiectele în care este implicată şi identificarea mai multor oportunităţi de afaceri şi de comerţ. Ca şi în alte ocazii, apare observaţia referitoare la Polonia, care ştie să se mişte mult mai bine pe plan diplomatic decât ţara noastră.
Oportunităţi ar fi, dar lipseşte ambiţia
O altă „recomandare“ auzită tot mai des este stabilizarea relaţiilor cu Rusia. „Recenta reapropiere ruso-ucraineană şi importantele relaţii economice dintre Rusia şi Turcia nu fac decât să sublinieze că influenţa rusă în regiune rămâne la fel de importantă ca în trecut“, apreciază Bogdan Deleanu în cadr