Franţa riscă să funcţioneze din nou cu încetinitorul miercuri, 13 octombrie, pentru a doua zi consecutiv. Angajaţii de la Căile Ferate şi din metroul parizian au decis să-şi prelungească greva, după puternica mobilizare de marţi, împotriva reformei pensiilor. Trei milioane şi jumătate de oameni ar fi ieşit pe străzi, potrivit sindicatelor. Transmite Vasile Damian.
Franţa riscă să funcţioneze din nou cu încetinitorul miercuri, 13 octombrie, pentru a doua zi consecutiv. Angajaţii de la Căile Ferate şi din metroul parizian au decis să-şi prelungească greva, după puternica mobilizare de marţi, împotriva reformei pensiilor. Trei milioane şi jumătate de oameni ar fi ieşit pe străzi, potrivit sindicatelor, pentru a denunţa un proiect deja votat de ambele Camere ale Parlamentului francez. Transmite Vasile Damian (audio).
Sindicatele şi-au câştigat din nou pariul. Potrivit cifrelor difuzate de sindicate, mobilizarea de marţi a fost şi mai importantă decât cea precedentă, din 23 septembrie. Trei milioane şi jumătate de oameni au ieşit pe străzile franceze, pentru a denunţa reforma pensiilor preconizată de Guvern.
De această dată, studenţi şi liceeni s-au alăturat salariaţilor, sindicatul liceeniilor afirmând că patru sute din cele patru mii de licee din Franţa sunt mobilizate sau blocate. A mări vârsta minimă de pensionare de la 60 la 62 de ani, aşa cum prevede Guvernul şi aşa cum a fost deja adoptată reforma de Parlamentul francez va avea un impact şi asupra pieţii muncii.
Socialiştii din Opoziţie declară că există un risc de confruntare, dacă Guvernul se încăpăţânează. "Radicalizarea mişcării va fi pusă numai pe seama preşedintelui", au avertizat liderii de stânga.
Guvernul de la Paris spune de partea sa că a făcut toate concesiile posibile. "Suntem decişi să ducem la bun sfârşittoată reforma", a repetat premierul François Fillon, sprijinit în a