Peste 6.000 de firme maramureşene înregistrează datorii la Inspectoratul Teritorial de Muncă. Restanţele au fost înregistrate pentru neplata administrării cărţilor de muncă. Suma datorată la nivelul judeţului depăşeşte 350.000 de lei.
Din cele aproximativ 8.000 de societăţi comerciale cu capital privat, asociaţii cooperatiste, întreprinderi individuale, asociaţii, fundaţii şi organizaţii sindicale care funcţionează în acest moment în Maramureş, peste 6.000 înregistrează datorii la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) pentru administrarea cărţilor de muncă.
Firmele „uită“ de comisioanele datorate
Nu mai puţin de 56 de firme au „uitat“ de comisionul de 0,25% din fondul lunar de salarii. „Cele 6.000 de societăţi datornice sunt încadrate pe 0,75% şi le ţinem noi cărţile de muncă“, a declarat Claudia Savu, inspector şef adjunct al ITM Maramureş. 11.300 de lei este cea mai mare restanţă înregistrată pe comisionul de 0,25% de către societatea de asigurări „Aviva“ şi 39.900 de lei este cea mai mare sumă datorată pe comisionul de 0,75%. „Ştim că este criză, dar mai ştim şi faptul că trebuie să respectăm Legea. Aceşti bani trebuie viraţi la bugetul de stat lună de lună. De azi, nu vom mai fi înţelegători cu nimeni!“, a mai precizat inspectorul adjunct.
Începe „vânătoarea“ de datornici
Luni, dosarele celor 6.000 de datornici au ajuns pe masa celor de la Corpul de Control al ITM, pentru recuperarea creanţelor. Inspectorii au început deja demersurile necesare pentru începerea executării silite, cu toate că sunt conştienţi la ce se înhamă. „Va fi extrem de greu să recuperăm suma de 350.000 de lei, însă vom face tot posibilul ca, până la finalul anului, să fim cu viramentele către bugetul de stat la zi“, a concluzionat Claudia Savu.
Patronii dau vina pe criză
Administratorii de firme spun că nu îşi plătesc dările către Stat fie din