Vineri se împlinesc 110 ani de la inaugurarea clădirii Teatrului de Stat din Oradea. Orădenii sunt invitați, cu această ocazie, la o festivitate. Programul va debuta la ora 10.00, când actorii îi vor însoți pe cei prezenți într-un tur al clădirii.
Documentele găsite la piatra de temelie a teatrului vor fi trimise la un laborator
A fost descoperită piatra de temelie a Teatrului de Stat din Oradea
Evenimentul continuă cu o masă rotundă pe tema restaurării clădirii, de la ora 13.00. La ora 14.00 istoricul Szabo Attila va prezenta proiectul "Arhitectură în Europa Centrală", iar de la ora 17.30 are loc lansarea de carte - Nagy Béla - "O creaţie veşnică. Teatrul Szigligeti în documente arhivistice". Actorii orădeni vor susține la finalul zilei o repetiție cu public, pentru piesa lui Luigi Pirandello, "Şase personaje în căutarea unui autor", regizată de Zakariás Zalán.
Istoria Teatrului de Stat
Zeița Thalia a fost fără un adăpost la Oradea ani de zile, până când, în 1899, edilii locali au decis unde să se construiască teatrul. O problemă veche de secole, construirea teatrului orădean revenea în actualitate în 1890, când - după cum scrie Peter I Zoltan, în "Nagyvarad muemlek epuletei" (Clădirile monumente istorice ale Oradei) - într-o adunare orășenească extraordinară, în ziua de 9 noiembrie, Hlatky Endre a înaintat în fața comisiei rugămintea: "Construiți casa teatrului în piața Bemer, pentru că asa se va rezolva amenajarea pieței și se va desființa bazarul. Municipalitatea a aprobat inițiativa", notează Peter I. Zoltan, în lucrarea mai sus menționată. Cu toate acestea, în anii care au urmat, au existat mai multe propuneri pentru locația teatrului, printre care amplasamentul în care iși desfășura activitatea teatrul de vară, depozitul de semințe al episcopiei catolice, din piața Szecheny (unde azi este o școală generală), p