Nu-l lasa sa faca ceea ce-i place daca greseste
Nu-l lovi, nu-l agresa, dar poti sa-i interzici accesul temporar la ceva ce-i place foar-te mult: sa se uite la desene animate, sa se joace cu o anumita jucarie etc. Atunci cand il pedepsesti asigura-te insa ca a inteles ce a gresit si mai ales de ce este gresit ce a facut. De obicei, pedeapsa este suficienta pentru a deveni un copil cuminte ca un ingeras. Daca intervii ferm de fiecare data cand intra in bucluc va intelege ca nu este bine ce face. Mai mult, aceasta poate fi o ex-pe-rienta importanta pentru el. Sentimentul de si-gu-ranta si ordine pe care si-l cultiva inca din copilarie va deveni piatra de temelie a propriei auto-dis-ci-pline.
Pune-l sa repare ce strica
Orice comportament rebel poate fi corectat. Cu putina di-plo-matie il poti transforma dintr-un copil poznas intr-unul foarte cuminte si responsabil. Daca a profitat de lipsa ta de supraveghere si si-a exprimat talentul la pictat desenand pe peretele din camera lui, inarmeaza-te cu rabdare si puterea de a-l confrunta. Roaga-l sa se aseze pe un scaunel langa tine si pune-i cateva intrebari legate de "opera sa de arta". Adu-i ustensilele pentru pic-tat si explica-i faptul ca nu se deseneaza pe perete, ci pe hartie. Apoi pune-l sa cu-re-te singur pic-tu-ra de pe zid. Chiar daca vei munci mai mult sa repari stricaciunea lui, poti fi sigur ca nu o mai face a doua oara. Deja stie ca daca face mizerie trebuie sa si curete.
Lacrimile lui iti cer ajutorul
Nu te impacienta cand micutul face crize de plans in magazin. Chiar daca tocmai i-ai cumparat jucaria lui preferata, dar ulterior a observat ceva la alt copil, care i-a atras atentia, si izbucneste in hohote de plans, nu trebuie sa disperi. El doar te informeaza prin singurul mod pe care il stie ca are nevoie de ajutorul tau. Pune-l sa-ti descrie ce simte sau, daca este