De aproape trei săptămâni, de când nu se mai lucrează în Camera Deputaţilor, proiecte importante precum Legea pensiilor, a gazelor sau mica reformă a justiţiei, zac prin sertare, cu termene depăşite.
Peste o sută de proiecte de lege nu pot fi repartizate la comisii din cauza blocajului de la Camera Deputaţilor. Numărul lor nu este cunoscut cu exactitate deşi, potrivit vicepreşedintelui Ioan Oltean, ele „zac în sertarele Secretariatului General al Camerei". Secretariat condus, de altfel, de un democrat-liberal, de ex-ministrul Gheorghe Barbu. Afectate de blocajul existent de aproape trei săptămâni sunt şi priorităţile legislative ale Guvernului, inclusiv cele ce decurg din angajamentele europene.
Legea pensiilor - cauză şi „victimă"
Dezbaterile asupra Legii pensiilor, retrimisă de preşedinte spre reexaminare, au toate şansele să treneze. Legea, a cărei primă adoptare a provocat de altfel blocajul din Camera Deputaţilor, se află acum la Senat, dar Camera decizională este Camera condusă de Roberta Anastase. Prin urmare, chiar dacă senatorii puterii şi ai opoziţiei reuşesc să convină asupra procedurii de reexaminare (dacă să fie discutat doar articolul indicat de preşedintele Traian Băsescu sau şi alte articole), Legea pensiilor s-ar împotmoli când ar ajunge pe masa liderilor Camerei. Rezultă că sunt şanse minime de adoptare rapidă a actului normativ, chiar dacă acest lucru constituie o precondiţie în acordul cu Fondul Monetar Internaţional, a cărui delegaţie se întoarce în România pe 20 octombrie. Legea pensiilor a fost retrimisă în Parlament, pentru reducerea vârstei de pensionare la femei (de la 65 de ani la 63 de ani), dar opoziţia ar dori să fie rediscutate şi alte prevederi, inclusiv cele prin care punctul de pensie rămâne 732,8 lei şi va fi indexat cu inflaţia şi, doar parţial, cu creşterea salariului mediu brut pe economie