Metodele de recrutare, predominanta functionarilor din institutiile europene si cultura institutionala bruxeleza sunt cauzele esecului Romaniei de a-si plasa diplomati in serviciul diplomatic european, prezentate de ministrul Baconschi in comisia senatoriala de politica externa. Iar senatorii au acceptat aceste explicatii, presedintele comisiei Titus Corlatean blamand si el sistemul european.
Ministrul de externe Teodor Baconschi a raspuns invitatiei presedintelui de politica externa din Senat, Titus Corlatean, de a le vorbi senatorilor despre esecul in plasarea de romani in posturi importante in serviciul diplomatic european, evocand aceleasi cauze pe care le-a prezentat de fiecare data cand s-a exprimat pe acest subiect.
"Insistam in toate dialogurile cu oficialii europeni pe echilibrul reprezentarii geografice si am ramas in contacte permanente cu Inaltul Reprezentant", a spus din nou ministrul de externe, reamintind o initiativa pe care au avut-o mai multe state membre de a-i cere lui Catherine Ashton un raport referitor la modul in care a avut loc selectia pana in acest moment si cum arata reprezentarea geografica a statelor membre.
Serviciul European de Actiune Externa (SEAE) se va constitui pana in 2013, cand se vor ocupa toate locurile, insa el trebuie sa devina functional la 1 decembrie 2010. SEAE trebuie sa fie alcatuit in proportie de doua treimi din functionari din Consiliul si Comisie si o treime din diplomati din statele membre ale UE. Din cele 1146 de posturi, se estimeaza ocuparea intr-o prima faza a 350-400.
Din posturile la nivel inalt, au fost atribuite 29 de sefi de delegatie si, spre deosebire de Polonia, Lituania si Bulgaria - pentru a ne compara cu noile state membre, Romania nu a obtinut niciunul. Ministrul Baconschi a adus din nou argumentul ca nu suntem singuri in aceasta situatie, ci alaturi de a