EXCLUSIV. Născut şi format în România, Egon Balas a câştigat prestigiosul Premiu John von Neumann pentru matematică. Sursa: EVZ
Dacă nu ar fi fost evreu, Egon Balas probabil că nu ar fi fost comunist. Dacă nu ar fi fost comunist, Egon Balas probabil că nu ar mai fi existat azi. Ar fi murit într-un lagăr de exterminare, aşa cum au murit şi părinţii, şi fratele său.
Comunismul l-a salvat de Holocaust şi l-a propulsat în cadrul nomenclaturii, dar i-a şi răpit total doi ani din viaţă, ani petrecuţi în puşcărie în baza unei vinovăţii inventate în laboratoarele partidului-unic. În urmă cu 43 de ani a reuşit să evadeze din România, iar astăzi, la 88 de ani, este un renumit savant în Statele Unite - profesor Thomas Lord la Universitatea Carnegie Mellon.
SUMARUL ARTICOLULUI Evreul care s-a mântuit de comunism prin matematicăEgon Balas, viaţa ca o istorie
EVZ: În perioada ilegalităţii comuniste, înainte de sfârşitul războiului, aţi fost torturat în Ungaria de către DEF (direcţia de contraspionaj). Aţi reuşit să evadaţi însă şi imediat după preluarea puterii de către comunişti aţi început să deţineţi diverse funcţii în aparatul de stat şi de partid. Regretaţi această perioadă din viaţa dumneavoastră?
Egon Balas: Nu regret deloc că am devenit comunist, într-un moment când aceasta însemna angajarea în lupta contra nazismului cu riscul pierderii vieţii. Regret numai că procesul de dezamăgire, de transformare din comunist în anticomunist, a durat vreo şapte ani. Dar să mă explic. Aveam 18 ani când am venit în contact cu marxismul, la câteva luni după anexarea Ardealului de Nord la Ungaria. Ca evreu, eram lipsit de dreptul de a-mi continua studiile. Umbra nefastă a nazismului se aşternea asupra Europei. Democraţiile de pe continent au fost înfrânte şi ocupate în câteva săptămâni fără a opune prea multă rezistenţă. Ele păreau să fi dat falimen