Ce mai citeste romanul? Dar ce mai citesc adolescentii? Industria cartii pare sa piarada din ce in ce mai mult teren in fata competitorilor precum Internetul, televiziunea, cinematografia, care concura la decaderea numarului de posibili cititori.
Au aparut in schimb tehnologii noi, tehnologii care incearca sa imbine utilitatea unui gadget cu culturalizarea maselor.
Una dintre acestea este Kindle, un program care permite citirea cartilor pe interfete pentru Ipod, Iphone, Tablet PC.
O alta incercare, dar deocamdata timida, o reprezinta cartile audio. Deocamdata programele care urmaresc transpunerea din hartie in audio au probleme la intonatie. Astfel ca in aceasta directie se mai cer investitii.
In ceea ce priveste librariile, editurile, anticariatele, criza se pare ca le-a afectat pe toate. Promovarea autorilor tineri este tot mai greu de realizat datorita bugetelor reduse de care editurile dispun, sau datorita banilor blocati in piata, in librarii.
Librarii care nu vand asa cum si-ar dori. Aproape in orice librarie, sunt promovate doar numele mari, autori consacrati, pre putini debutanti. Acest lucru demonstreaza, la fel ca si in alte domenii marginale, precum sportul, ca tara noastra nu intentioneaza sa promoveze talente, sa le sustina sau sa le ajute.
Editura Nemira, editura Diverta, Libri, sunt edituri care au fost sau sunt nevoite sa isi restranga activitatea, sa ceara intrarea in insolventa pentru reorganizare, sau chiar au intrat in faliment. Cu asemenea situatii economice la baza, cum ar putea sa se mai gandeasca la publicarea unui tanar debutant?
Revenind la ceea ce romanul mai citeste in ziua de azi, se pare ca nu prea multe! Cele mai cautate carti sunt cele oferite de ziarul Adevarul. A fost o lovitura de marketing puternica din partea ziarului Adevarul. A transformat "carti